VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Tiny House: hype of blijvertje

Geplaatst op: 21-12-2017, 13:06:20

We willen een ongecompliceerd en minder jachtig leven. Volgens een Japanse raadgeefster krijgen we dat door alles weg te doen dat ons geen “spark of joy” geeft.

Weer anderen menen dat we zeer klein moeten gaan wonen waarbij het ultieme genot volgt als we volledig zelfvoorzienend zijn doordat bijvoorbeeld zonnepanelen op het kleine dak voldoende elektra opwekken en regenwater wordt opgevangen en (samen met het afvalwater) wordt gezuiverd tot drinkwater.

Als deze levensstijl-goeroes het gelijk aan hun zijde hebben, dan wonen we straks allemaal nog lang en gelukkig in ons eigen tiny house. Mocht deze gelukzalige toestand toch niet bereikt worden, dan is er een simpele oplossing: pak je tiny house op en zet het ergens anders neer.

In December blikken we terug op het voorbije jaar en nemen ons vaak voor om in het nieuwe jaar het beter aan te pakken. Dus misschien besluit u wel om in 2018 ook uw heil te zoeken in een tiny house. Zoals zo vaak staan echter tussen droom en werkelijkheid nog juridische regels en ik wil u graag even een spiegel voorhouden.

In het wetboek zijn namelijk regels vastgelegd inzake natrekking. Die houden in dat de eigenaar van de grond automatisch ook de eigendom krijgt van alle zaken die op die grond gebouwd worden en daarmee duurzaam verbonden zijn. De Hoge Raad heeft een keer moeten beslissen of een zogeheten Portacabin (nog) roerend was of dusdanig op de grond geplaatst was dat deze “bouwkeet” als een onroerende zaak beschouwd moest worden. In het laatste geval zou dit object, dat net zo eenvoudig als een container op een vrachtwagen geladen kon worden om ergens anders geplaatst te worden, niet meer eigendom zijn van degene die deze portacabin had betaald, maar van degene van wie de grond is.

De Hoge Raad heeft richtlijnen gegeven waarmee beoordeeld kan worden of een object duurzaam met de grond verbonden is. Diezelfde regels gelden ook voor tiny houses en kunnen het utopia van een vrij bestaan aardig in de weg staan.

Als ik de jurisprudentie lees, dan zie ik dat stacaravans, vakantiechalets, portacabins en eventueel ook strandpaviljoens bijna altijd zodanig duurzaam verbonden zijn met de grond, dat er sprake is van natrekking. Dus dat de eigenaar van de grond ineens eigenaar is van die objecten. Dat er nog wielen aanzitten, dat ze op stutten staan die op stoeptegels staan of dat de aanwezige aansluitingen op gas, water, elektra en riool eenvoudig los te koppelen zijn, doet niet terzake.

Als ik met die kennis in mijn achterhoofd kijk naar tiny houses, dan denk ik dat de kans groot is dat ook deze juridisch niet meer roerend zijn zodra deze op de grond worden gezet. Dus als u besluit om volgend jaar uw hele bestaan op de kop te zetten en in uw verplaatsbare tiny house te gaan down-sizen, vrees ik dat u toch niet gelukkig gaat worden. Als u uw geluk op een andere locatie met hetzelfde house gaat zoeken, kan de eigenaar van de grond u verbieden om zijn of haar tiny house te verplaatsen.

Ik wens u desondanks een goede Decembermaand en voor volgend jaar veel gezondheid en mooie momenten toe.

Bron: column van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl van 20 december 2017

Vorige pagina